Az esküvői fotózás helyszínek roppant meghatározóak a fotó sorozatnál. Nem szándékoztam felsorolást írni, de azért lesz az is! Néhány praktikus tanács az elején főleg ezzel azért látlak el, hogy könnyebb dolgod legyen a kiválasztásánál. Természetesen az esküvői fotózás helyszíneket tökéletesen ismerem a lakhelyem környékén is, de egyelőre a nagyobbakra koncentrálok.
Az esküvő helyszíne mindig meghatározza az esküvői fotó sorozat hangulatát. Sajnos hazai sajátosság, hogy kevés újonnan kizárólag esküvőhöz épült helyszín van (azért akad de prémium kategóriában). A régiek beltere elavult, vagy stílusáéban nem megfelelő és sötét. A párok jelentős része ma már ragaszkodik a kültéri fotókhoz, de októbertől márciusig csak műterem jöhet szóba. Ilyet is vállalok természetesen. A mai modern esküvőhöz berendezett provence-i hangulatú műtermek is léteznek, ahol teljes értékű gyönyörű sorozat készíthető. Ha lehet, én mindenképp javaslok egy fedett „B” elképzelést is. Mert mindig eshet vagy fújhat. A szél pedig nekem nagyobb ellenség, mint pár csepp eső. A szétfújt hajjal ugyanis lehetetlen mit kezdeni a képeken.

Az esküvői fotózás helyszíneket három csoportra osztom:

1. Esküvő napi fotózás: esküvői helyszínhez köthetőek vagy közelében vannak
2. Másik napi fotózás: kültéri és beltéri helyszínek
3. Műtermek (ezek ősztől tavaszig népszerűek)

Ebben a cikkben az első kettővel foglalkozom. Műtermi sorozatom egyrészt kevesebb van, másrészt pedig ezek dekorációja szezononként, évszakonként változik. Műtermekből egyébként is több típusú, méretű és árazású létezik. Ezeket a téli szezonban lévő esküvőkhöz én is bérelni szoktam, októbertől tavaszig ezekben nagyon is érdemes gondolkodni. Hangulatában teljesen hozható az esküvő feeling!

Tippek esküvői fotózás helyszínek kiválasztásához

 

Ha esküvő napi fotózást képzeltél el (helyszín függő):

1. A rendelkezésre álló idő tényezője. Jól megtervezve, ceremóniamesterrel együttműködve időráhagyással, legalább egy órát rászánva készülj fel (ha nem kell autózni). Fontos, hogy ehhez igazítsd a résztvevőkkel az esküvői forgatókönyvet is!
2. Semmiképp ne menjetek messzire az esküvő helyszínétől! Én 20 perc autóútban maximalizálom ezt. Egyszerűen túl sok minden történik aznap, és nagy a kockázata annak, hogy történik valami. Az idő véges aznap, ezért a fotósnak tervekkel kell rendelkeznie. A násznép és az esküvő kiemelten fontos, nem lehet sokáig távol maradnotok.
3. Ide időzítsd! A kora hajnal vagy késő délután, estefelé a legjobb időpont a fotózásra, ha lehet, ezt mindenképp vedd figyelembe!

Esküvő napi fotózásnál viszonylag fix helyszínekben kell gondolkodni. Ezek nem, vagy nehezen módosíthatóak, hiszen az esküvőhöz kell igazodnunk. Ha ilyenben gondolkodsz, akkor kevesebb a lehetőség. Én a másik napi kreatív fotózást preferálom, ott van idő és energia a képekre és a jó napszakban történő fotókhoz. (igen jön az „ott lásson először menyasszonyi ruhában..” engedd el ezt, jobban fogtok járni, illetve lehet esküvő után is fotózni! )
Mi a teendő, ha a fotós nem ismeri a helyszínt? Ha engem kértek fel egy esküvő megörökítéséhez és nem ismerem a fotózási helyszínt, akkor minden esetben korábban érkezem. Egy kiadós terepszemlét tartok és próbálok számba venni minden lehetőséget. Mert egészen egyszerűen nem szeretem a vakrepülést. Eddig minden esetben bevált és remek képeket eredményezett.

Másik napon történő fotózást képzeltél el:

1. Olyan helyszínt találjatok, amelyik a legjobban illik a személyiségetekhez. Például: hercegnős kastélyos, modern, tóparti, akár balatoni vitorlás, elegáns vagy egészen extrém is szóba jöhet.
2. Az időfaktor több képet és beállítást tesz lehetővé.
3. Kiegészítők, hobbi vagy házi kedvencek is megjelenhetnek a fotókon, mindenre van idő.
4. A hely kiválasztását gondold át többször. Egy szép környezet elegáns képekkel többet érhet, mint egy motoron pucsítás, vagy trendi sárban-vízben fetrengős sorozat (ez a stílus egyébként is távol áll tőlem, csakúgy, mint a vicces képek erőltetése is. Az esküvő egy elegáns romantikus meghatározó szertartás számomra nem pedig burleszk.)

A nem az esküvő napján történő fotózás sokkal alkalmasabb kidolgozott sorozat készítésére. Szinte nincsenek időkorlátok sem. Tökéletes időpontban tudunk eltölteni minimum két vagy három órát, kizárólag fotózással (nem autózással és rohanással), ezért én ezt ajánlom. (Sajnos az Időm jóval kevesebb lett ma már erre)

Esküvői fotózás helyszínek, amiket jó szívvel ajánlok:

Több esküvői helyszín is látogatható hétköznap. A kastélyok és egyéb helyszínek nyitva tartását pedig ellenőrizni kell, némelyik ugyanis felújítás alatt lehet. Egyébként természetesen hétköznap látogathatóak.

Hotel Intercontinental Budapest – modern és neoklasszikus stílus. Az Intercontinental nemcsak akkor áll rendelkezésre, ha itt tartod az esküvőd, hanem bérelhető is fotózásra néhány területe. Természetesen az árazás is tükrözi ilyenkor a szálloda csillagok számát. Több hotel esküvőn vettem részt fotósként, a hotelek egy nagy része ilyen! A modern stílusú szállodák a nagy termek, lobbyk, lépcsők, liftelőterek és a hotelszobák fiatalos elegáns lendületet sugároznak. Ezek mellett mindenképp kötelező megálló a hátulsó lépcső és a klasszikus kristálycsilláros hall. Esküvői fotózás helyszínek között mindenképp érdemes elgondolkodni a hoteleken, ha elegáns beltéri sorozatot álmodtatok meg. Kimondottan kedvelem a hotel beltereket erre a célra is!

Intercontinental Budapest Esküvő

Fenyőharaszt Kastélyszálló – Fenyőharaszti kastély, kitűnő vidéki hangulattal. Nemcsak a kastély előtere, de a körülötte lévő park szintén tökéletes az esküvői fotó sorozathoz. Egy napos pázsitos részt – ahol a polgári esküvőt  tartják – egy árnyákosabb erdei rész is követi. Fotózási stílusomnak nagyon megfelelő az árnyékosabb rész, hiszen gyakran használok műfényt. Egész nap lehet dolgozni, ezért aznapi sorozatokhoz is tökéletes esküvői fotózási helyszín. Ha nem itt tartod az esküvőd, akkor is lehet engedélyt kérni, hiszen pont ez történt akkor is, amikor ott jártam. A kezdő kép is innen van.

Martonvásári Park – Brunszvik-kastély – gyönyörű kastély és zöld környezet. Egy park, ahol tökéletes egyvelegét kapod a kastélyháttérnek, a tónak és a rendezett zöld tisztásoknak. Egyik legkedvesebb esküvői fotózás helyszínem. Kizárólag külső díszletnek használtam az épületet, mert egyszerűen nem kell több. Rengeteg sorozatot késztetem itt, csak ajánlani tudom. A park este 6-kor zár, nyáron 7-kor. A park megújult 2019-ben. Bővült egy központi épülettel és sajnos a képekhez már fotós jegy kell. Emlékeim szerint 10.000 Ft amit bőven megér! Ezért már átöltözési lehetőség is jár. Még egy pozitívum, hogy hétköznap nincs tömeg!

Esküvői fotózás helyszínek Martonvásár

Gödöllői Királyi Kastély (Grassalkovich-kastély) – barokk kastélybelső, csodálatos park. 50%-50%-ban használható külső és belső fotózásra! Nem a legolcsóbb fotózási és esküvői helyszín. Az átöltözéshez biztosított helyiség is pénzbe kerül (+10.000 ft), ezért beöltözve gyertek. Emlékeim szerint 25.000.- Ft a kétórás fotós jegy. Belső lépcsők, kis- és nagyterem, itt lehet fotózni, ez nem túl sok, viszont a kinti környezet rengeteget adhat a sorozathoz. A lehetőség megvan, pusztán a turistahad elkerülésére kell figyelni.

Esküvői fotózás helyszínek Gödöllői kastély

Iparművészeti Múzeum Budapest – szecessziós és különleges. Ha budapesti különleges helyszínén tervezed és igazán exkluzív helyszínt szeretnél a fotózásodhoz, akkor mindenképp nézd meg! Esküvői szezonban viszonylag sok turista jár itt, úgyhogy a kora reggeli időpontot javaslom a látogatásra. Nem mindenhová lehet bemenni, de nem is kell. Telefonos egyeztetést igényel az engedélykérés.

Esküvői fotózás Budapest iparművészeti múzeum emelet

Budai Vár – és Várkert Bazár. Szomszédos helyszínek, mégis külön kell őket kezelni. Önmagában a Budai vár gyönyörű, de a fotózás viszonylag nehéz a millió turista miatt. Természetesen nem lehetetlen, sőt! Jó időzítéssel remek sorozat készíthető a zegzugos utcákban és tereken. Viszont a halászbástya étterem teraszát nem 100%-ban ajánlom, nem sok lehetőséget ad, viszont drágán. A Várkert Bazár is kifejezetten alkalmas esküvői képekhez. Ennek külön ingatlankezelője van, a fotózás pedig engedélyköteles. Sajnos itt is lehet rendezvény, és van is ez megnehezítheti a dolgot. (Várkert gondnokság +3612250554)

Esküvői fotózás helyszínek kiválasztásánál a legfontosabb dolog, hogy illeszkedjen a stílusotokhoz. Olyan helyet válasszatok ami igazán tükrözi az elképzeléseiteket és ól érzitek ott magatokat!

 

Üdv: Bese Zoltán