Fotózás – nálam így alakult

A fotózás alapjait apámtól tanultam. Neki nemcsak szakmája, de később művészi hobbija is lett a fotógráfia. gyakornokoskodás fotóstúdió majd MTI.

Pentax géppel fotóztam először. Próbáltam kitanulni a blende és záridő fogalmát. Fogalmam sem volt miért nincs zoom az alap 50-mm –es objektíven. Aztán sokat tanultam, de a legtöbbet magamtól olvastam. Aztán azt vettem észre, hogy egyre többet csinálom, aztán már koncerteket is fotóztam a barátom zenekarának.

A szárnyaim próbálgattam szoció fotó és a riport fotózás területén is. Beléptem a Dabasi Fotóklub Egyesületbe itt már művészibb látásmód élvezett prioritást. Aztán hobbiból vállaltam anno sziget-et is, ott rengeteg fellépőt fotózhattam. aztán végül úgy belejöttem, hogy szerződtem a Budapest Arénával.

Hogy milyen világsztárokat fellépőket fotózni? Mivel elég régóta csinálom, így azt tudom neked mondani, hogy nekem már teljesen mindegy ki van a színpadon. Már volt ideje elmúlni a varázsnak vagy sztárság iránt érzett bármiféle szimpátiámnak. Nekem ez egy munka. A sztárok többségét elszigetelik mindenkitől. A körülöttük lévő emberek és management team néha teljesen borzalmasan viselkedik, csak a hiszti megy. Egy Lady Gaga garantáltan nem élmény azoknak, akik dolgoznak vele, persze biztos van az a pénz. Vannak kivételek is, a legszimpatikusabbak előadók mind rock zenészek voltak.

koncertfotózás Green Day

Green Day Revolution Radio Tour

Néhány nagyon emlékezetes bulim volt több mint 12 év alatt. Az egyik a zseniális The Rolling Stones. Ők a kakukk tojás, mert a szomszédban akkor még álló Népstadionban láttam / fotóztam őket. Ők szinte mindenben a legnagyobbak voltak. Az Arénában AC/DC volt talán örök emlék, akárcsak a dupla RHCP. Főleg a Chili lepett meg, micsoda erő van bennük élőben. És végül 2017-ben is volt meglepetés, amit a Green Day okozott. Hihetetlen élmény volt a közelükben töltött pár perc, mert végig hülyülték az egészet. Imádtam, hogy önfeledt laza, gyerekek (ez nem szokványos, inkább kiszámítottak a sztárok). Utána lezúztak mindenkit a pörgős műsorukkal. Őket is bármikor újra nézném. A koncertfotó a modern gépeknek köszönhetően egy nagy előadónál ma már nem annyira nehéz feladat, mint 10 éve. Viszont a ledes világítások elterjedésével néha vért lehet izzadni, hiszen az ezekkel (főleg egy színnel) telibe világított előadókról lehetetlen használható képet készíteni. Ilyenkor teljesen eltömődnek az érzékelők alfa csatornái főleg a vörös fény trükkös.

Fotózás és a mozdulat világa

Szeretem fotózni a mozdulat művészetét. Ezt a tánc fotózásában találtam meg. A műfaj a szépsége miatt kihagyhatatlan. Leginkább a kortárs tánc érdekel. 2008-ban kezdtem komolyabban foglalkozni a tánc fotózással. Technikailag óriási kihívás rossz fényviszonyok között mozgó embereket fotózni. Rengeteg hazai és külföldi előadót sikerült lencsevégre kapnom, neves tánccsoportokkal dolgoztam (a Belga Compagnie Thor tánc együttes nyomtatott és digitális anyagaiban szerepeltem 2008-ban).

tánc fotózás

Danza Contemporánea de Cuba

Legrégebbi kapcsolatom a neves koreográfussal, Góbi Ritával alakult ki. Bár mostanában a művészetekkel nem annyit foglalkozom, mint amennyit szeretnék, mégis évek óta követjük egymást. Ritának köszönhetek olyan élményeket, amit egy kívülálló sosem látna. Például, hogy hogyan áll össze egy kortárs előadás, vagy egy régebbi felújítását hogyan értelmezi újra évek múltán. Amikor fényképeztem a próbákat, óhatatlanul belém ivódott, hogy mit jelenthetnek neki a mozdulatok és a gesztusok. Ezek olyan élmények, melyek sokkal jobban megértették velem ezt a műfajt. Ritáék által külföldön is megjelenhettem tánc anyagaimmal.

Tánc fotózás fehér fal

Tánc fotózás fehér fal – Góbi Rita

Fotózás nagy kihívása volt néhány éve még a sportesemények megörökítése. Nem mindig és nem mindenhol van jó világítás. Még a legnagyobb legmodernebb csarnokokban (világeseményeken is) spórolnak a fényekkel az elődöntőkig. Szerencsére az Arénában volt időm gyakorolni, így gyakorlatilag judótól a lovaglásig fotóztam már mindent, sőt szívesen látogattam motorsport rendezvényeket is. Kezdő fotósoknak mondanám, hogy hiába van pénzük jó gépre és 300 vagy 400 mm-es nagy fényerejű profi telére miden sport más és más. Gyakorlat nélkül sosem fognak jó képeket készíteni.

sport fotózás

Fotózás: Az esküvők

Nagy kihívás volt koncert, sport és a riport fotó után az esküvők világába cseppenni. Ugyanaz nehezebbnek tűnik a sport és  az is nekem szokatlan és kényelmetlen volt az első esküvő. Még a mai napig picit más látásmódom van, mint a többi felkapott fotósnak és nem vagyok trendkövető. Nehezen tudtam alkalmazkodni a folyamatokhoz elvárásokhoz, de végül sikerült, bár a stílusban továbbra is az elegáns képeket készítem. Megszerettem az esküvői műfajt, ehhez a sok felkérés szervesen hozzájárult.

fotózás esküvő